Akupunktio eli akupunktuuri

Akupunktuurin eli tutummin akupunktion tavoitteena on hoitaa ihmistä pistämällä akuneuloja tarkoin määriteltyihin kohtiin. Hoitomuodosta ensimmäiset löydetyt viitteet ja välineet ovat Kiinasta n. 7000 vuoden takaa. Akupuntuuri on perinteisesti ollut kiinalainen hoitomuoto, joka on nykymuodossaan saanut paikkansa myös länsimaisessa lääketieteessä 1970-luvun alussa Yhdysvaltain entisen presidentti Nixonin Kiinan vierailun jälkeen. Nixonin matkalla tulehtunut umpisuoli hoidettiin terveeksi akupunktiolla.

Suomeen perustettiin Suomen lääkäreiden akupunktioyhdistys (SLA) vuonna 1975. Akunpunktuuria käytetään edelleen lääketieteen parissa hyvinkin aktiivisesti kivunhoitoon. Suomessa akupunktuuria saavat käyttää hoitomuotona lääkärit ja fysioterapeutit. Fysioterapeutin tulee käydä jatkokoulutus saadakseen hyväksytyn pätevyyden suorittaa akupunktiota.

Akupunktio Suomessa

SLA on järjestänyt fysioterapeuteille akupunktuurikoulutusta vuodesta 1995. Koulutus koostuu viidestä lähijaksosta eli moduulista sekä rinnalla kulkevasta itsenäisestä akupunktion harjoittelusta, josta raportoidaan professorille kirjallisesti. Kouluttajina toimivat Suomen huippuasiantuntijat.

Mihin akupunktio voi auttaa?

Fysioterapeutti käyttää akupunktuuria tyypillisimmin kivunhoitoon, kuten päänsärkyyn, iskiakseen, jännealueiden tulehdustiloihin, nivelrikkoon, säteilykipuihin ja muihin kipua aiheuttaviin tuki- ja liikuntaelinongelmiin. Osaava lääkäri voi käyttää akupunktuuria myös muihin tiloihin, kuten presidentti Nixonin tapaukseen (katso tekstin alkuosa). Fysioterapiassa hoitoon liittyy myös aina akupunktuurin lisäksi kotiohjausta ja mahdollisesti muita hoitoja, kuten manuaalista käsittelyä, venyttelyä tai fysikaalisia hoitoja.

  • Varaa aikasi nyt

    Voit varata ajan meille kätevästi verkosta tai soittaa 0400 170 634

    Varaa aika
  • Fysakos ja tiimimme

    Lue meistä ja tutustu tiimimme jäseniin.

    Lue lisää

Akupunktiohoitajamme

Kysy lisää tai tilaa aika