Akupunktio eli akupunktuuri

akupunktioAkupunktuurin eli tutummin akupunktion tavoitteena on hoitaa ihmistä pistämällä neuloja tarkoin määriteltyihin kohtiin. Hoitomuodosta ensimmäiset löydetyt viitteet ja välineet ovat Kiinasta n. 7000 vuoden takaa. Akupuntuuri on traditionaalinen kiinalainen hoitomuoto, joka on nykymuodossaan saanut paikkansa länsimaisessa lääketieteessä 1970-luvun alussa Yhdysvaltain entisen presidentti Nixonin Kiinan vierailun jälkeen. Nixonin matkalla tulehtunut umpisuoli hoidettiin terveeksi akupunktiolla.

Suomeen perustettiin Suomen lääkäreiden akupunktioyhdistys (SLA) vuonna 1975. Akupunktuuritutkimus oli aktiivisimmillaan 70- ja 80- luvuilla, ja nykypäivänä tieteellinen tutkimus akupunktuurista on hiljentynyt. Kuitenkin sitä käytetään edelleen lääketieteen parissa hyvinkin aktiivisesti kivunhoitoon. Suomessa vuonna 2007 n. 20 lääkäriä antoi akupunktuuria. Akupunktuuria saavat käyttää hoitomuotona lääkärit ja fysioterapeutit.

Akupunktuuri Suomessa

SLA on järjestänyt fysioterapeuteille akupunktuurikoulutusta vuodesta 1995. Koulutus koostuu viidestä lähijaksosta eli modulista, sekä itsenäisestä harjoittelusta, josta raportoidaan professorille kirjallisesti. Kouluttajina toimivat Suomen huippuasiantuntijat.

Mihin akupunktiota voidaan käyttää

Fysioterapeutti käyttää akupunktuuria tyypillisimmin kivunhoitoon, kuten päänsärkyyn, iskiakseen, tendiniitteihin, nivelrikkoon, aavesärkyyn ja muihin kipua aiheuttaviin tuki- ja liikuntaelinongelmiin. Osaava lääkäri voi käyttää akupunktuuria myös muihin tiloihin, kuten presidentti Nixonin tapaukseen (katso tekstin alkuosa). Fysioterapiassa hoitoon liittyy myös aina akupunktuurin lisäksi kotiohjausta ja mahdollisesti muita hoitoja, kuten manuaalista käsittelyä, venyttelyä tai fysikaalisia hoitoja.

Takaisin ylös